Bänkpapper i tre färger

Upprörande Fakta: Bänkpapper är en Dold Miljöbov oftast gjord av Plast- Här är de 6 Miljövänliga Alternativen

Bänkpapper/britspapper produceras inte alltid av förnyelsebar pappersmassa som man av namnet kan tro. Tvärtom domineras produktområdet av plastartiklar i polypropen (PP). I den här artikeln ska vi fokusera på vad det finns för erbjudanden av de miljövänligare alternativen som görs av viskos, vilket är en förnyelsebar organisk råvara likt pappersmassa.

Det vanligaste är därmed att sälja bänkpapper gjord av polypropen och flera leverantörer vill inte öppet berätta om råvarorna till sina bänkpapper, som om de inte vill att man ska få veta.”

Från resultatet längre ner i artikeln


Problemen med plast i Bänkpapper


Motiven till att undvika britspapper i plast borde för de flesta vara uppenbara, men vi gör ändå en kort beskrivning. Plast är inte förnyelsebart, råvaran olja finansierar främst diktaturer och plast innehåller gifter som tillförs människa och natur. Emellanåt skärper man giftandelskraven, ofta för att man i efterhand insett att någon delkomponent varit hälsovådligare än man dittills trott. National Geographic hade en mycket intressant artikel som utförligt beskriver problemen med att det bildas mikroplast som hamnar i människa och natur, samt hälsoeffekterna av detta.

Ibland är plast fullständigt dock nödvändigt att godta som materialval eftersom det är en praktisk produkt för industrin som medför mycket låga produktionskostnader av formgjutet material bland annat. Det är inte lätt att till ett rimligt pris hitta en dator att köpa utan delar i plast.

I förbrukningsartiklar är det direkt onödigt om det finns konkurrenskraftiga alternativ i organiskt material. Vad gäller bänkpapper väger ett sådant ofta ca 30 gram och en klinik gör av med 5-10 st varje dag per medarbetare – det blir stora mängder plast i omlopp helt i onödan!

Kriterier för jämförelsen mellan leverantörerna av bänkpapper


Vi kommer inte i denna jämförelse att titta på kvalitativa aspekter mer än att grundkravet är att antalet gram per kvadratmeter ska överstiga 20 samt att det ska vara utfört i nonwoven. Det sätter vi som ett lägstakrav för att det ska finnas förutsättningar för att det ska vara en bra användarupplevelse, men det i sig innebär inga garantier. En sådan jämförelse får en göras i framtiden. Naturligtvis måste leverantören göra klart att produkten de levererar är i 100 % viskos – inga blandningar med plast eller hemlig råvara!

Bänkpapper i tre färger
Bänkpapper i de vanligaste färgerna blå, vit och grön

Priset är dock en väsentlighet i alla sammanhang så därför har vi lagt in det. De flesta säljer i 300-pack, varför det blir utgångspunkten för prisbilden för att skapa jämförbarhet. Det finns olika sätt att vrida och vända på hur man prissätter, men vi tror att jämförelsen blir mest rättvis och lättöverskådlig om man köper lika många från respektive leverantör.

Leverantörerna har också olika pris på färger, och för jämförbarhetens skull har vi valt att jämföra den vanligaste måtten och färgen: 195 till 200 cm lång, 60 cm bredd och färgen vit. Frakten räknas in i priset eftersom vissa har det som tillägg och andra redan låter frakten ingå. Angående frakten ska det också vara regel att man får hem varan inom en vecka. En del lovar snabbare leverans än så, men så länge det är inom en vecka lägger vi ingen värdering i det under denna jämförelse.

FöretagPris 300-packTyp av Bänkpapper
Pakvis1399 kr25 gram/kvm i ark
Arcus Bänkpapper1437,50 kr25 gram/kvm i ark
Infibra1605 kr25 gram/kvm i ark
Terapeutshopen1627,75 kr20-25 gram/kvm i ark
Wise organic1731 kr20-25 gram/kvm i ark
Massagebanken1494 kr *25 gram/kvm i ark
* Finns ej i vit, utan bara i grönt
Britspapper ark i nonwoven

Resultatet


Vi hittade sex leverantörer som lever upp till kriterierna varav hälften också säljer bänkpapper gjort av polypropen till lägre priser. De övriga vi granskade säljer bara britspapper i polypropen eller har ingen information, vilket bör tolkas som att de använder polypropen också. Det vanligaste är därmed att sälja bänkpapper gjord av polypropen och flera leverantörer vill inte öppet berätta om råvarorna till sina bänkpapper, som om de inte vill att man ska få veta. Vi har ställt frågan till ett antal leverantörer för att förtydliga vad deras produkter innehåller, och kommer att uppdatera listan om vi får in positiva besked om att man innehåller viskos till 100 % samt uppdaterar sin sida med denna viktiga information.

Pakvis Bänkpapper i Viscosoft är det starkaste alternativet i denna jämförelse.


Snälla stötta oss – dela denna artikel om Bänkpapper & Miljö

Har denna artikel varit värdefullt för dig? Dela det i sådana fall gärna så fler får upp ögonen för bänkpapper av organiskt material, bojkottar plast och kan hitta leverantörer av miljövänliga produkter. Världen kan bli en bättre plats med mindre onödig plast!

Bänkpapper Pakvis

Testets vinnare är på ovan; Pakvis Bänkpapper i Viscosoft

Similar Posts